PIERŚ Z KURCZAKA W PIKANTNYM SOSIE KURKOWYM

Składniki (4 osoby): 600 g piersi z kurczaka,
300 g kurek,
1 czerwona cebula,
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 pęczek koperku,
1 szklanka pikantnego bulionu warzywnego,
½ szklanki śmietanki 30%,
3 łyżki oliwy,
1 łyżeczka suszonej kurkumy,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
2 szczypty papryki wędzonej,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone i osuszone mięso kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy je solą, pieprzem, kurkumą, dwoma rodzajami papryki oraz chili. Na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i oczyszczone kurki. Smażymy 5 minut i dokładamy mięso oraz czosnek. Po kolejnych 3 minutach wlewamy gorący bulion i gotujemy 5 minut co chwilę mieszając. Na koniec dolewamy śmietanę, dodajemy posiekany koperek i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *