Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 7 g drożdży instant,
150 ml ciepłej wody,
250 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/2 łyżeczki cukru,
1 płaska łyżeczka soli morskiej
Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki,
12 kropli zielonego Tabasco,
1 łyżka oliwy extra vergine,
5 ząbków czosnku,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
1/3 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka brązowego cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: 140 g surowego boczku wędzonego,
około 20 plasterków papryczek jalapeno,
½ zielonej papryki,
½ czerwonej cebuli,
1 garść rukoli,
listki świeżej bazylii
80 g sera mozzarella,
oliwa do posmarowania blachy
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Zagniatamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy (zużyłam ¾ ilości sosu). Posypujemy całość serem mozzarella. Następnie układamy na blacie plastry boczku, krążki papryki, papryczki jalapeno, cebulę pokrojoną w piórka. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 25 minut. Po wyjęciu posypujemy rukolą i dekorujemy świeżą bazylią.
Najnowsze komentarze