Składniki (4 osoby): 12 macek ugotowanej ośmiornicy,
1 kalafior (900 g),
4 mini marchewki,
5 ząbków czosnku,
50 ml śmietany 30%,
2 łyżki oleju,
100 g masła,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka płatków chili,
1 łyżeczka kurkumy,
sól morska, świeży pieprz
Kalafiora rozdrabniamy na różyczki. Wraz z marchewkami wkładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami, polewamy rozpuszczonym masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 30 minut. Po upieczeniu studzimy i ze śmietaną za pomocą blendera miksujemy na gładką masę (zostawiamy parę sztuk do dekoracji). Ośmiornicę oprószamy solą i pieprzem i grillujemy przez 5 minut z każdej strony. Podajemy na podgrzanym puree, posypujemy płatkami chili i kurkumą.
Najnowsze komentarze