Składniki: 700 g żeberek wieprzowych w paskach Marynata sucha: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, 1 łyżeczka soli morskiej Mokra marynata: 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 50 ml sosu sojowego, 1 czubata łyżka miodu Żeberka dzielimy na mniejsze części. Dokładnie nacieramy w suchej marynacie. Następnie przekładamy do naczynia […]
Miesiąc: wrzesień 2023
MUSZLE MAKARONOWE Z SOSEM GRZYBOWO-ŚMIETANOWYM
Składniki (2-3 osoby): 170 g muszli makaronowych, 1 słoik podgrzybków duszonych (290 g), 1 duża biała cebula, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki oleju, 120 ml śmietany 30%, 90 g sera pleśniowego, 5 sztuk orzechów włoskich, sól morska, świeży pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według […]
WĄTRÓBKA Z KARMELIZOWANĄ ŚLIWKĄ
Składniki (4 osoby): 500 g wątroby z indyka, 450 g śliwek, 4 szalotki, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka świeżego rozmarynu, 200 ml mleka, 8 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łyżki mąki pszennej, sól morska, świeży pieprz Oczyszczone wątróbki przed smażeniem namaczamy w mleku. Ze […]
MUSZLE MAKARONOWE W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki (3 osoby): 170 g muszli makaronowych, 1 puszka krojonych pomidorów (400 g), 20 pomidorków cherry, 2 białe cebule, 6 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 170 g sera brytyjskiego z „nutą wina porto”, 3 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży pieprz Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę cebule. […]
GOFRY ZAPIEKANE Z JAJKIEM
Składniki (10 sztuk): 20 jajek, 1 pęczek szczypiorku, sól morska, świeży pieprz Masa: 2 szklanki mąki pszennej, ½ szklanki oleju, 1,5 szklanki mleka 3,2%, 2 jajka, 2 łaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru, 2 szczypty soli Wszystkie składniki masy na ciasto łączymy za pomocą miksera. Gofry pieczemy na złoty kolor. Po wyjęciu, przekładamy […]
KAWA Z SOSEM CZEKOLADOWYM
Składniki: 1 kawa, 1 łyżeczka sosu czekoladowego, mleko Nie dla opornych
CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I MALINAMI
Składniki (3 osoby): 600 g śliwek, 180 g malin, 4 łyżki cukru cynamonowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka kardamonu, sok z 1 pomarańczy Kruszonka: 100 g roztopionego masła, 100 g cukru, 16 g cukru wanilinowego, 100 g mąki pszennej, 100 g płatków owsianych Dodatki: lody bakaliowe Śliwki dzielimy na pół i pozbywamy się pestek. Owoce […]
CYTRYNOWE KREWETKI Z CZOSNKIEM I CHILI
Składniki (1 osoba): 5 krewetek tygrysich, sok z 1 cytryny, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa, świeży pieprz Marynata: 2 łyżki oliwy, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1/3 łyżeczki płatków chili, ½ łyżeczki imbiru w proszku, sól morska, świeży pieprz Oczyszczone krewetki wkładamy do marynaty na 20 minut. Następnie całość smażymy […]
SAŁATKA Z POMIDORÓW I AWOKADO
Składniki (1-2 osoby): 2 pomidory śliwkowe, 10 pomidorków koktajlowych, 10 pomidorków truskawkowych, 1 awokado hass, 1 gałązka szczypioru z dymką, 2 łyżki oliwy extra vergine, sól morska, świeży pieprz Pomidory śliwkowe kroimy w ćwiartki, truskawkowe przekrawamy w pół. Awokado dzielimy na pół i obieramy ze skórki. Następnie kroimy na bardzo cienkie plastry. Zawijamy tak, aby […]
PIKANTNY KALAFIOR Z BOBEM I SOSEM SEROWYM Z TRUFLĄ
Składniki (2 osoby): 1 kalafior (600 g), 500 g bobu, natka pietruszki do dekoracji, sól morska Zalewa: 160 ml wody, 3 łyżki oliwy, 1/3 łyżeczki płatków chili, 3/4 łyżeczki granulowanej cebuli, 1 łyżka brązowego cukru, 1/2 łyżki soli morskiej, ½ łyżeczki świeżego pieprzu Sos serowy: 120 g sera owczego z truflą, 150 g śmietany 30% […]