PIKANTNY KALAFIOR Z BOBEM I SOSEM SEROWYM Z TRUFLĄ

Składniki (2 osoby): 1 kalafior (600 g),
500 g bobu,
natka pietruszki do dekoracji,
sól morska

Zalewa: 160 ml wody,
3 łyżki oliwy,
1/3 łyżeczki płatków chili,
3/4 łyżeczki granulowanej cebuli,
1 łyżka brązowego cukru,
1/2 łyżki soli morskiej,
½ łyżeczki świeżego pieprzu

Sos serowy: 120 g sera owczego z truflą,
150 g śmietany 30%

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. W garnku łączymy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy. Kalafiora w całości wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy zalewą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 45 minut. Pieczemy co jakiś czas polewając. Pod koniec pieczenia dodajemy bób. W rondelku rozpuszczamy ser w śmietanie aż sos będzie jednolity. Kalafiora przekrawamy w pół i układamy na talerzach wraz z bobem. Całość polewamy gotowym sosem i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *