PIECZONE MIODOWE ŻEBERKA

Składniki: 700 g żeberek wieprzowych w paskach

Marynata sucha: 1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1 łyżeczka płatków chili,
1 łyżeczka soli morskiej

Mokra marynata: 8 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
50 ml sosu sojowego,
1 czubata łyżka miodu

Żeberka dzielimy na mniejsze części. Dokładnie nacieramy w suchej marynacie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy mieszanką mokrej marynaty. Wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 3 godziny. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem.
Zdjęcie przed zapieczeniem.

Dziękuję Jakub Kuroń za inspirację oraz cudowny przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *