Składniki (4 osoby): 500 g wątroby z indyka,
450 g śliwek,
4 szalotki,
2 gałązki natki pietruszki,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
200 ml mleka,
8 łyżek oleju rzepakowego,
2 łyżki masła,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżki mąki pszennej,
sól morska, świeży pieprz
450 g śliwek,
4 szalotki,
2 gałązki natki pietruszki,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
200 ml mleka,
8 łyżek oleju rzepakowego,
2 łyżki masła,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 łyżki mąki pszennej,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczone wątróbki przed smażeniem namaczamy w mleku. Ze śliwek usuwamy pestki. Szalotki kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ocet balsamiczny, brązowy cukier, kawałki śliwek, szalotki i rozmaryn. Dusimy do momentu aż śliwki i szalotki zmiękną i będą dokładnie obtoczone w sosie karmelowym. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy po 3 minuty z każdej strony odsączone z mleka oraz obtoczone w mące wątróbki. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Najnowsze komentarze