CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI I MALINAMI

Składniki (3 osoby): 600 g śliwek,
180 g malin,
4 łyżki cukru cynamonowego,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka kardamonu,
sok z 1 pomarańczy

Kruszonka: 100 g roztopionego masła,
100 g cukru,
16 g cukru wanilinowego,
100 g mąki pszennej,
100 g płatków owsianych

Dodatki: lody bakaliowe

Śliwki dzielimy na pół i pozbywamy się pestek. Owoce mieszamy w misce z cukrem cynamonowym, cynamonem, kardamonem i sokiem z pomarańczy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. W drugiej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki kruszonki i rozkładamy na owocach. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Podajemy z lodami bakaliowymi. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *