Składniki (3-4 osoby): 1 filet z tołpygi ze skórą (740 g), 1 barwena (170 g), 360 g karpia (2 dzwonka), 200 g mięsa małży, mąka pszenna do obtoczenia, olej do smażenia, 1 pęczek natki pietruszki, 1 cytryna, sól morska, świeży pieprz Ryby i małże oczyszczamy i osuszamy. Tołpygę kroimy na mniejsze części, małże nabijamy na […]
Miesiąc: grudzień 2023
KREM BUDYNIOWY PRZEKŁADANY WAFELKAMI I CZEKOLADĄ DAIM
Składniki (10 porcji): 650 ml mleka 2%, 120 g budyniu wanilinowego (3 opakowania), 6 łyżek cukru cynamonowego, 250 g mascarpone, 150 g słodkich wafelków do lodów, 80 ml śmietanki 30%, 145 g pralinek „Milka Daim” + 10 sztuk do dekoracji, ciemne winogrona do dekoracji 500 ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość zimnego mleka mieszamy z budyniem […]
KURCZAK PIECZONY Z JABŁKAMI, POMARAŃCZAMI I BATATAMI
Składniki (4 osoby): 1 tuszka z kurczaka (1800 g), 4 jabłka, 3 pomarańcze, 1 limonka, 1 kg batatów, 4 ząbki czosnku w łupinach, ½ pęczka natki pietruszki, sól morska, świeży pieprz Marynata: ¾ główki czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 czerwona papryczka chili, 12 łyżek oliwy extra vergine, sok z 1 cytryny, 1 łyżka suszonego cząbru, […]
PASZTECIKI Z MIĘSEM DROBIOWO-WOŁOWYM W CIEŚCIE FRANCUSKIM
Składniki: 275 g gotowego ciasta francuskiego (1 opakowanie), 1 jajko, 1 łyżka białego sezamu, listki rukoli do dekoracji, świeży pieprz Nadzienie: 700 g ćwiartek tylnych z kurczaka (2 sztuki), 250 g mięsa wołowego na gulasz, 1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ selera), 2 jajka, 5 łyżek bułki tartej, 40 g posiekanego koperku, 1,5 łyżeczki […]
SPAGHETTI ALLA CARBONARA NA ŻÓŁTKACH
Składniki (1 osoba): 100 g makaronu spaghetti + 6 łyżek wody z makaronu, 100 g wędzonego boczku, 1 garść startego parmezanu, 2 żółtka, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w paski i wytapiamy z niego tłuszcz. Na […]
PASTA Z MAKRELI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ I DYNIĄ HOKKAIDO (LEPSZEJ JAKOŚCI PAPRYKARZ)
Składniki: 200 g wędzonej makreli, 60 g czerwonej komosy ryżowej (quinoa), 2 łyżki puree z dyni hokkaido, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1/3 pęczka posiekanego koperku, sól morska, świeży pieprz Puree z dyni hokkaido: 1/4 dyni (250 g), 1/4 główki czosnku, 1-2 łyżki oliwy extra vergine, 1/4 łyżeczki płatków chili, sól morska, świeży […]
POLENTA DYNIOWA I JAJKA SADZONE Z GRZYBAMI
Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm): 250 g semoliny, 1 l mleka 3,2%, 100 g startego grana padano, 3 żółtka, 150 g masła, 1 łyżeczka soli + 4 łyżki puree z dyni hokkaido Puree z dyni hokkaido: 1/4 dyni (250 g), 1/4 główki czosnku, 1-2 łyżki oliwy extra vergine, 1/4 łyżeczki płatków chili, […]
PIECZONE MIODOWE ŻEBERKA, ZIEMNIAKI HASSELBACK I PUREE Z DYNI HOKKAIDO
Składniki (4 osoby): 1900 g żeberek wieprzowych w paskach, ½ pęczka natki pietruszki, świeży pieprz Marynata sucha: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 2 łyżeczki wędzonej papryki, 1 łyżeczka płatków chili, 2 łyżeczki soli morskiej Marynata mokra: 16 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę, 2 czubate łyżki miodu, 100 ml sosu sojowego Puree z dyni: 1 dynia hokkaido […]
CYTRYNOWY OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Składniki (2 osoby): 150 g brzuszków z łososia, 6 pomidorków koktajlowych, 1 garść rukoli, ½ czerwonej papryczki chili, 2 gałązki szczypioru, 1/3 pęczka koperku, 1/3 pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczka masła, świeży pieprz Masa jajeczna: 6 jajek, 75 ml zimnego mleka 3,2%, sok z 1 cytryny, sól morska, świeży pieprz Brzuszki z łososia oczyszczamy, pozbywając […]