Składniki (4 osoby): 1 tuszka z kurczaka (1800 g),
4 jabłka,
3 pomarańcze,
1 limonka,
1 kg batatów,
4 ząbki czosnku w łupinach,
½ pęczka natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz
Marynata: ¾ główki czosnku przeciśniętego przez praskę,
1 czerwona papryczka chili,
12 łyżek oliwy extra vergine,
sok z 1 cytryny,
1 łyżka suszonego cząbru,
1 łyżeczka szafranu,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1,5 łyżeczki soli morskiej,
świeży pieprz
Kurczaka oczyszczamy, osuszamy i dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą (również w środku). Owoce kroimy w ćwiartki. Częścią jabłek i pomarańczy wypychamy środek. Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół układamy pozostałe owoce, czosnek w łupinach, część natki pietruszki. Wszystkie dodatki obtaczamy w marynacie. Całość wkładamy do lodówki na 1 dzień. W dniu pieczenia wyjmujemy mięso 1 godzinę przed włożeniem do piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 1,5 godziny. W trakcie pieczenia polewamy wszystkie składniki powstałym sosem. Również w trakcie pieczenia przygotowujemy bataty. Obieramy je i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odparowane dokładamy do dania przed końcem pieczenia. Podajemy gorące, posypane natką pietruszki.
Najnowsze komentarze