SPAGHETTI ALLA CARBONARA NA ŻÓŁTKACH

Składniki (1 osoba): 100 g makaronu spaghetti + 6 łyżek wody z makaronu,
100 g wędzonego boczku,
1 garść startego parmezanu,
2 żółtka,
2 ząbki czosnku,
natka pietruszki do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Boczek kroimy w paski i wytapiamy z niego tłuszcz. Na patelnię dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy 2 minuty. Żółtka mieszamy ze startym parmezanem oraz łyżką wody z gotującego się makaronu. Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy na patelnię. Dokładamy gorący, odcedzony makaron oraz około 5 łyżek wody i mieszamy. Wykładamy na talerz, oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *