KREM BUDYNIOWY PRZEKŁADANY WAFELKAMI I CZEKOLADĄ DAIM

Składniki (10 porcji): 650 ml mleka 2%,
120 g budyniu wanilinowego (3 opakowania),
6 łyżek cukru cynamonowego,
250 g mascarpone,
150 g słodkich wafelków do lodów,
80 ml śmietanki 30%,
145 g pralinek „Milka Daim” + 10 sztuk do dekoracji,
ciemne winogrona do dekoracji

500 ml mleka zagotowujemy. Pozostałą ilość zimnego mleka mieszamy z budyniem w proszku. Do gotującego się mleka dodajemy cukier oraz masę budyniową. Mieszamy energicznie za pomocą rózgi aż zgęstnieje i studzimy. Gdy całkowicie wystygnie łączymy go z zimnym mascarpone za pomocą miksera. Śmietankę zagotowujemy w rondelku i rozpuszczamy w niej pralinki. W krągłym naczyniu o średnicy 20 cm i płaskim dnie, wykładamy 1/3 ilości pokruszonych wafelków do lodów. Następnie dokładamy 1/2 ilości kremu i warstwy powtarzamy. Na koniec dajemy ostatnią warstwę wafelków i wylewamy rozpuszczoną czekoladę. Wkładamy do lodówki na całą noc. Za pomocą pierścienia kuchennego wycinamy okrągłe porcje. Przekładamy na talerz, dekorujemy pralinkami i owocami z odrobiną startej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *