PASZTECIKI Z MIĘSEM DROBIOWO-WOŁOWYM W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki: 275 g gotowego ciasta francuskiego (1 opakowanie),
1 jajko,
1 łyżka białego sezamu,
listki rukoli do dekoracji,
świeży pieprz

Nadzienie: 700 g ćwiartek tylnych z kurczaka (2 sztuki),
250 g mięsa wołowego na gulasz,
1 włoszczyzna (3 marchewki, 2 pietruszki, ¼ selera),
2 jajka,
5 łyżek bułki tartej,
40 g posiekanego koperku,
1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka papryki słodkiej,
1 łyżka wędzonej papryki,
sól morska

Rosół na bazie mięsa gotujemy na swój ulubiony sposób. Mięso oddzielamy od skóry i kości. Mielimy w maszynce wraz z pozostałymi składnikami nadzienia. Na końcu mieszamy z posiekanym koperkiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na desce rozwijamy ciasto francuskie i wzdłuż wykładamy cały farsz. Zwijamy w rulon i przekładamy na blachę łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Po wystygnięciu kroimy na mniejsze kawałki, dekorujemy listkami rukoli i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *