CYTRYNOWY OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

Składniki (2 osoby): 150 g brzuszków z łososia,
6 pomidorków koktajlowych,
1 garść rukoli,
½ czerwonej papryczki chili,
2 gałązki szczypioru,
1/3 pęczka koperku,
1/3 pęczka natki pietruszki,
1 łyżeczka masła,
świeży pieprz

Masa jajeczna: 6 jajek,
75 ml zimnego mleka 3,2%,
sok z 1 cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Brzuszki z łososia oczyszczamy, pozbywając się skóry. Pomidorki przekrawamy w pół, zioła siekamy. Jajka wbijamy do miski i za pomocą rózgi mieszamy z pozostałymi składnikami masy jajecznej. Na patelni z żaroodporną rączką rozpuszczamy masło. Wlewamy masę i mieszamy smażąc do momentu, aż będzie widocznie ścięta. Zdejmujemy z ognia. Delikatnie wypełniamy omlet wędzonym łososiem oraz połówkami pomidorków. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po wyjęciu, posypujemy rukolą oraz ziołami i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *