PÓŁMISEK RYB Z MIĘSEM MAŁŻY

Składniki (3-4 osoby): 1 filet z tołpygi ze skórą (740 g),
1 barwena (170 g),
360 g karpia (2 dzwonka),
200 g mięsa małży,
mąka pszenna do obtoczenia,
olej do smażenia,
1 pęczek natki pietruszki,
1 cytryna,
sól morska, świeży pieprz

Ryby i małże oczyszczamy i osuszamy. Tołpygę kroimy na mniejsze części, małże nabijamy na patyczki do szaszłyków. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem i chowamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej. Obtaczamy w mącę i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor (małże po 1 minucie z każdej strony). Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy ułożone na półmisku, na natce pietruszki z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *