PIECZONE MIODOWE ŻEBERKA, ZIEMNIAKI HASSELBACK I PUREE Z DYNI HOKKAIDO

Składniki (4 osoby): 1900 g żeberek wieprzowych w paskach,
½ pęczka natki pietruszki,
świeży pieprz

Marynata sucha: 2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżeczki wędzonej papryki,
1 łyżeczka płatków chili,
2 łyżeczki soli morskiej

Marynata mokra: 16 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
2 czubate łyżki miodu,
100 ml sosu sojowego

Puree z dyni: 1 dynia hokkaido (1400 g),
1 główka czosnku,
5 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Ziemniaki: 2 kg ziemniaków,
5 ząbków czosnku,
10 łyżek oliwy,
10 g suszonego rozmarynu,
sól morska

Żeberka dzielimy na mniejsze części. Dokładnie nacieramy w suchej marynacie. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i oblewamy mieszanką mokrej marynaty. Wkładamy na noc do lodówki. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni C (góra, dół, termoobieg) na 3 godziny. W połowie pieczenia przewracamy na drugą stronę. W trakcie pieczenia polewamy powstałym sosem. Dynie myjemy, przekrawamy w pół, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią na gładką masę. Obrane ziemniaki nacinamy do ¾ głębokości i układamy w foremce. Do foremki wlewamy oliwę, dodajemy rozgnieciony czosnek, oprószamy grubą warstwą soli i wkładamy do 220 stopni C na 30 minut. Następnie przekładamy na drugą stronę, obsypujemy suszonym rozmarynem i pieczemy drugie 30 minut. Gorące składniki układamy na talerzu, posypujemy natką pietruszki i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *