POLENTA DYNIOWA I JAJKA SADZONE Z GRZYBAMI

Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm): 250 g semoliny,
1 l mleka 3,2%,
100 g startego grana padano,
3 żółtka,
150 g masła,
1 łyżeczka soli + 4 łyżki puree z dyni hokkaido

Puree z dyni hokkaido: 1/4 dyni (250 g),
1/4 główki czosnku,
1-2 łyżki oliwy extra vergine,
1/4 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Jajka oraz grzyby (dla 1 osoby): 2 jajka klasy L,
10 średniej wielkości podgrzybków,
2 gałązki szczypioru,
grana padano do posypania,
1 łyżeczka masła,
sól morska, świeży pieprz

Dynie myjemy, wydrążamy z pestek i kroimy na mniejsze części (nie obieramy). Wraz z czosnkiem w łupinach kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i płatkami chili. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 40 minut. Następnie czosnek obieramy i za pomocą blendera miksujemy z dynią na gładką masę. Podgrzewamy mleko z masłem. Mieszamy za pomocą rózgi, powoli dodając semolinę i sól. Gdy masa będzie gęsta, zwarta i miała gładką konsystencję, zdejmujemy garnek z ognia (po około 10 minutach). Dodajemy żółtka oraz ser. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem. Równomiernie rozkładamy ciasto. W środek wkładamy puree z dyni i za pomocą wykałaczki rozprowadzamy warstwy po całej powierzchni, tak aby powstały zgrabne wzory. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Zostawiamy aż wystygnie, później kroimy. Grzyby oczyszczamy, smażymy na maśle. Pod koniec smażenia solimy. Dodajemy rozbite jajka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *