Miesiąc: wrzesień 2024

Dania mięsne

KURCZAK Z MARYNOWANĄ RZODKWIĄ PO CHIŃSKU

Składniki (4 osoby): 2 piersi z kurczaka (każda po 230 g),250 g rzodkwi marynowanej Takuan,900 g mieszanki chińskiej,4 łyżki białego sezamu,6 łyżek oleju rzepakowegoMarynata: 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,5 łyżek oleju sezamowego,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżka sosu sriracha,3 łyżki wody mineralnej,2 łyżki miodu,1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę,7 cm startego na tarce imbiruWszystkie składniki marynaty […]

Śniadania, Wegetariańskie

GRZANKI Z SEREM SULUGUNI I AWOKADO

Składniki (1 osoba): 2 kromki pieczywa z marchewką, dynią i słonecznikiem,2 plastry gruzińskiego sera suluguni,½ awokado hass,4 duże zielone oliwki marynowane w czosnku,1 rzodkiewka,2 gałązki szczypiorku,1 łyżka oliwy extra vergine,sól morska, świeży pieprzNa kromkach kładziemy ser i chwilę zapiekamy w piekarniku. Awokado i rzodkiewkę kroimy w plasterki i układamy na lekko roztopionym serze. Skrapiamy oliwą. […]

Dania mięsne

BATATY FASZEROWANE MIĘSEM Z KURCZAKA, GRZYBAMI, SZPINAKIEM I SEREM FETA

Składniki (4 osoby): 4 różnej wielkości bataty (razem 1600 g),400 g mięsa mielonego z kurczaka,1 duży prawdziwek,100 g kurek,200 g świeżego szpinaku,9 ząbków czosnku,80 g sera feta,15 łyżek oleju rzepakowego,1 łyżka masła,listki tymianku,1 łyżeczka wędzonej papryki,sól morska, świeży pieprzBataty obieramy i przekrawamy w pół. Delikatnie podcinamy spód, aby stabilnie leżały. Układamy na blasze wyłożonej papierem […]

Dania mięsne

ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MUSZTARDOWYM

Składniki (2 osoby): 2 piersi z kurczaka (każda po 230 g),100 g szynki szwarcwaldzkiej (9 plastrów),10 suszonych pomidorów,100 g sera gorgonzola,kilka gałązek świeżego tymianku,sól morska, świeży pieprzSos musztardowy: 200 g śmietanki 30%,3 łyżki musztardy francuskiej,1/3 łyżeczki chili w płatkachPiersi z kurczaka rozkrawamy w pół, lecz nie do końca (można delikatnie rozbić tłuczkiem). Doprawiamy solą, pieprzem […]

Dania mięsne, Śniadania

TORTILLA ŚNIADANIOWA Z JAJECZNICĄ, INDYKIEM I KURKAMI

Składniki (1 osoba): 1 tortilla żytnia,100 g indyka w plastrach,1/3 czerwonej papryki,200 g świeżego szpinaku,100 g kurek,1 garść mieszanki sałat,1 gałązka szczypioru,2 jajka,1 garść startego sera radamer,3 łyżeczki masła,1 łyżka oleju,sól morska, świeży pieprzKurki oczyszczamy, podsmażamy na 1/3 rozgrzanego masła i gdy puszczą wodę, solimy. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą […]

Sałatki, Śniadania

SAŁATKA OWOCOWA NA PLASTRZE MIODU Z ORZECHAMI MAKADAMIA

Składniki (1-2 osoby): 1 plaster miodu z Pasieki Zbyszkowej,½ mango,½ grapefruita,½ kiwi,½ gruszki,½ jabłka,pestki z ½ granatu,1 brzoskwinia,sok z 1 cytryny,7 orzechów makadamia,listki mięty marokańskiej do dekoracjiGruszkę, jabłko, brzoskwinię i mango kroimy w kostkę. Kiwi kroimy w plasterki. Z grapefruita wyjmujemy miąższ, z granatu pestki. Owoce układamy wokół plastra miodu przez ring. Skrapiamy sokiem z […]

Dania mięsne

PLACKI Z BATATÓW Z KIEŁBASĄ DROBIOWĄ I KOŹLARZAMI CZERWONYMI

Składniki (12 sztuk): 200 g kiełbasy drobiowej z piersi kurczaka,10 dużych koźlarzy czerwonych (osaków),5 ogórków małosolnych,1 biała cebula,¼ pęczka świeżego oregano,10 łyżek oleju rzepakowego,sól morska, świeży pieprzMasa na placki: 1 batat (660 g), 1 biała cebula,3 ząbki czosnku,½ pęczka natki pietruszki,3 jajka,1 łyka mleka 1,5%,1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,sól morska, świeży pieprzBatat i czosnek ścieramy na […]

Dania mięsne, Grill

TOMAHAWK Z PIECZONYMI FRYTKAMI Z BATATÓW I KURKAMI W ŚMIETANIE

Składniki (2 osoby): 800 g antrykotu wołowego z kością,2 łyżki oleju rzepakowego,5 łyżek koreańskiego sosu BBQ,sól morska, świeży pieprzFrytki z batatów: 2 bataty (łącznie 600 g),4 łyżki oleju rzepakowego,sól morska, świeży pieprzKurki w śmietanie: 250 g kurek,3 łyżki oleju rzepakowego,100 g śmietany 30%,2 ząbki czosnku,1 gałązka szczypioru,sól morska, świeży pieprzMajonez jalapeno: 2 łyżki majonezu,1 łyżka […]

Desery, Święta

CIASTO RAFAELLO

Składniki (blacha o wymiarach 20 x 30 cm): 20 szt. herbatników Leibniz (100 g),1 puszka kajmaku (masy krówkowej),1 opakowanie kremu do karpatki Dr Oetker,3 opakowania Śmietan-fix Dr Oetker,500 ml mleka,200 g masła,500 ml śmietany kremówki 36%,3 czubate łyżki cukru pudru,60 g wiórek kokosowych,125 g migdałów w płatkach,kilka szczytów mięty do dekoracjiW foremce układamy pierwszą warstwę […]