KURCZAK Z MARYNOWANĄ RZODKWIĄ PO CHIŃSKU

Składniki (4 osoby): 2 piersi z kurczaka (każda po 230 g),
250 g rzodkwi marynowanej Takuan,
900 g mieszanki chińskiej,
4 łyżki białego sezamu,
6 łyżek oleju rzepakowego

Marynata: 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
5 łyżek oleju sezamowego,
1 łyżka sosu rybnego,
1 łyżka sosu sriracha,
3 łyżki wody mineralnej,
2 łyżki miodu,
1 główka czosnku przeciśnięta przez praskę,
7 cm startego na tarce imbiru

Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą rózgi. Mięso kroimy w cienkie paski i dokładnie obtaczamy w marynacie. Wkładamy do lodówki na całą noc. Na rozgrzanym oleju smażymy mieszankę chińską i wkładamy do niej zamarynowane mięso. Dokładamy pokrojoną w plasterki marynowaną rzepę. Całość gotujemy około 12 minut, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *