ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I SOSEM MUSZTARDOWYM

Składniki (2 osoby): 2 piersi z kurczaka (każda po 230 g),
100 g szynki szwarcwaldzkiej (9 plastrów),
10 suszonych pomidorów,
100 g sera gorgonzola,
kilka gałązek świeżego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Sos musztardowy: 200 g śmietanki 30%,
3 łyżki musztardy francuskiej,
1/3 łyżeczki chili w płatkach

Piersi z kurczaka rozkrawamy w pół, lecz nie do końca (można delikatnie rozbić tłuczkiem). Doprawiamy solą, pieprzem i układamy na ich środku suszone pomidory i ser gorgonzola. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Owijamy plastrami szynki szwarcwaldzkiej i wyjmujemy wykałaczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. W tym czasie, za pomocą rózgi podgrzewamy śmietanę z musztardą francuską i płatkami chili. Czekamy aż sos będzie jednolity a śmietana się zredukuje. Mięso po wyjęciu odstawiamy na 10 minut, aby odpoczęło i kroimy w plastry. Układamy na gorącym sosie musztardowym. Dekorujemy listkami tymianku. Oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *