DŁUGO PIECZONY UDZIEC KOŹLĘCY, BATATY I BURACZKI ZASMAŻANE

Wyszliśmy zainspirowani ze sklepu afrykańskiego z udźcem kozy pod pachą 😊 Nie spodziewaliśmy się takiego obłędnego efektu! Mięso było po prostu wyborne, niezwykle delikatne, po dotknięciu widelcem odchodziło od kości i rozpływało się w ustach. Zachwalamy i polecamy tą pieczeń nie tylko na niedzielny obiad ale również na święta i inne wyjątkowe okazje 😊

Składniki (2-3 osoby): 1400 g udźca kozy,
2 bataty,
3 marchewki,
2 pietruszki,
2 litry maślanki,
150 ml oliwy,
5 gałązek rozmarynu,
1 garść listków świeżego tymianku,
2 gałązki natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Buraczki zasmażane: 1 kg ugotowanych buraków,
2 białe cebule,
130 g masła,
2 łyżki octu jabłkowego,
sól morska, świeży pieprz

Kozinę dzielimy na 2 części, tak aby zmieściła się do garnka żeliwnego. Zalewamy maślanką i odstawiamy na 24 godziny. Następnie wyjmujemy mięso, dokładnie myjemy i osuszamy (maślankę wylewamy). Kozinę nacieramy solą i pieprzem. Za pomocą blendera łączymy oliwę z rozmarynem, tymiankiem i również obtaczamy w niej mięso. Marynujemy przez kolejne 24 godziny. Na dnie czystego garnka układamy obrane marchewki i pietruszki. Na warzywach kładziemy zamarynowane mięso. Garnek zakrywamy pokrywką. Wstawiamy do piekarnika, włączamy go na 160 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 5 godzin. W trakcie pieczenia, co pół godziny polewamy powstałym sosem. Następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut, aby przyrumienić skórkę. W międzyczasie przygotowujemy dodatki. Bataty gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odlewamy i odparowujemy. Rozdrabniamy widelcem. Cebule pokrojone w kostkę smażymy na maśle, do momentu aż się zeszklą. Dokładamy starte na drobnych oczkach tarki buraki. Smażymy przez 10 minut i dolewamy ocet jabłkowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodatki i warzywa z garnka posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *