BATATY FASZEROWANE MIĘSEM Z KURCZAKA, GRZYBAMI, SZPINAKIEM I SEREM FETA

Składniki (4 osoby): 4 różnej wielkości bataty (razem 1600 g),
400 g mięsa mielonego z kurczaka,
1 duży prawdziwek,
100 g kurek,
200 g świeżego szpinaku,
9 ząbków czosnku,
80 g sera feta,
15 łyżek oleju rzepakowego,
1 łyżka masła,
listki tymianku,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Bataty obieramy i przekrawamy w pół. Delikatnie podcinamy spód, aby stabilnie leżały. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 10 łyżek oleju rozrabiamy z solą, pieprzem, wędzoną papryką i 6 przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Za pomocą pędzelka smarujemy bataty z każdej strony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na około 1 godzinę. Pieczemy w zależności od wielkości. Mniejsze wyjmujemy wcześniej, sprawdzając miękkość widelcem. Gdy wystygną, wydrążamy środki łyżką. Mięso smażymy na 3 łyżkach oleju, tak aby go za bardzo nie wysuszyć. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzyby oczyszczamy, kroimy w mniejsze części. Smażymy na maśle i gdy puszczą wodę, solimy. Szpinak smażymy na 2 łyżkach oleju, gdy zwiędnie dodajemy 3 ząbki posiekanego czosnku i doprawiamy. Tak przygotowanymi składnikami faszerujemy bataty w kolejności: mięso, szpinak, grzyby i feta pokrojona w kostkę. Ponownie wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu oprószamy gruboziarnistą solą morską i pieprzem. Dekorujemy tymiankiem. Danie z prawdziwkiem smakuje wyśmienicie ale poza sezonem warto skorzystać z pieczarek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *