KANIA SMAŻONA W PANIERCE

Składniki (1 osoba): 1 kania czubajka o średnicy 21 cm,
1 jajko z podwójnym żółtkiem,
4 łyżki bułki tartej,
4 łyżki oleju rzepakowego,
natka pietruszki do dekoracji,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
1/3 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Kapelusz kani delikatnie oczyszczamy pod bieżącą wodą i zostawiamy na godzinę, aby obeschła. Jajko roztrzepujemy z solą, pieprzem i płatkami chili. Bułkę mieszamy z wędzoną papryką. Kanię obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. W pierwszej kolejności po stronie blaszek. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *