TORTILLA ŚNIADANIOWA Z JAJECZNICĄ, INDYKIEM I KURKAMI

Składniki (1 osoba): 1 tortilla żytnia,
100 g indyka w plastrach,
1/3 czerwonej papryki,
200 g świeżego szpinaku,
100 g kurek,
1 garść mieszanki sałat,
1 gałązka szczypioru,
2 jajka,
1 garść startego sera radamer,
3 łyżeczki masła,
1 łyżka oleju,
sól morska, świeży pieprz

Kurki oczyszczamy, podsmażamy na 1/3 rozgrzanego masła i gdy puszczą wodę, solimy. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem gdy zwiędnie. Na tym samym tłuszczu smażymy przyprawione mięso. Jajka wbijamy do miski i za pomocą trzepaczki łączymy z solą i pieprzem. Smażymy na 1/3 ilości masła do otrzymania ulubionej konsystencji. Tortillę nacinamy między dwoma ćwiartkami. Osobno, jak na zdjęciu układamy składniki: jajka, pokrojony szczypiorek, starty ser, mięso i warzywa. Tortillę składamy w trójkąt i podsmażamy na maśle z dwóch stron na złoty kolor. Przed podaniem przekrawamy w pół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *