Składniki (4 osoby): 1 brokuł (500 g),
1 puszka groszku konserwowego (240 g),
4 jajka z podwójnym żółtkiem ugotowane na twardo,
400 g szynki konserwowej,
1 łyżeczka cukru,
sól morska
Ostry sos majonezowy: 3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka sosu Sriracha,
3 ząbki czosnku,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą blendera i chłodzimy. Brokuł dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Wraz z jajkami kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w paski szynkę oraz odcedzony groszek. Zalewamy sosem majonezowym i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.

Najnowsze komentarze