Miesiąc: wrzesień 2020

Przystawki, Ryby i owoce morza

TATAR Z TUŃCZYKA

Składniki (3 osoby): 320 g świeżego tuńczyka, 150 g świeżego ogórka, ½ pomarańczy + sok z ½, 2 łyżki oleju sezamowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oliwy extra vergine, ½ pęczka kolendry, świeży pieprz Tuńczyka myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka również drobno kroimy wraz ze skórką. Dodajemy sok z pomarańczy, sos […]

Przystawki, Ryby i owoce morza, Śniadania, Święta

PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI I SUSZONYCH POMIDORÓW

Składniki (4 osoby): 1 wędzona makrela (350 g), 8 suszonych pomidorów + 3 łyżki oleju ze słoika, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, ½ pęczka kolendry, 4 bajgle z sezamem, świeży pieprz Rybę oczyszczamy z ości i za pomocą blendera łączymy z suszonymi pomidorami, olejem, czosnkiem i koncentratem pomidorowym. Gdy […]

Dania mięsne

DOMOWA PIZZA PROSCIUTTO/SALAMI

Składniki (1 sztuka, blat 32 cm): Ciasto: 12 g świeżych drożdży, 75 ml ciepłej wody, 145 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1/3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli morskiej Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki, 1/2 łyżeczki sosu SRIRACHA, ½ łyżeczki oliwy extra vergine, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka oregano, ½ łyżeczki […]

Śniadania, Wegetariańskie

OMLET Z SERKIEM KOZIM, BAZYLIĄ I CHILI

Składniki (1 osoba): 2 jajka, 2 łyżki serka koziego do smarowania, 15 listków bazylii (mix bazylii zwykłej, tajskiej fioletowej i greckiej), 1/3 zielonej i 1/3 czerwonej papryczki chili, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeży pieprz Jajka wbijamy do miski, doprawiamy i roztrzepane wlewamy na rozgrzane masło. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Wykładamy na […]

Desery

TRUSKAWKOWY TORCIK

Składniki (blacha 26 cm): Spód: 150 g ciastek zbożowych, 90 g solonych orzechów nerkowca, 150 g masła Masa: 450 g truskawek, sok z 1 cytryny, 150 g jogurtu greckiego, 270 g śmietany kremówki 30%, 4 łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 50 g żelatyny świeże truskawki do dekoracji Z ciasteczek i orzeszków nerkowca robimy miazgę. Masło […]

Desery, Śniadania

CIASTECZKA OWSIANE BANANOWO-ORZECHOWE

Składniki (3 duże ciastka): 1 dojrzały banan, 2/3 szklanki płatków owsianych, 2 łyżeczki miodu, garść orzechów włoskich, garść słonych migdałów Banana rozgniatamy widelcem w miseczce, dodajemy płatki i miód. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Orzechy i migdały rozdrabniamy. Formujemy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 […]

Desery, Tarty

TARTA JOGURTOWA Z TRUSKAWKAMI

Składniki (foremka 26 cm):   Kruche ciasto: 220 g maki pszennej, 100 g zimnego masła, 20 g smalcu, 3 łyżki cukru pudru, 1 szczypta soli, 3 łyżki wody   Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu greckiego, 3 łyżki maki pszennej, 3 jajka, 200 g cukru pudru, 2 łyżki miodu, aromat waniliowy,   świeże truskawki, galaretka truskawkowa […]

Dania mięsne, Wegetariańskie

PIZZA 4 SERY I CAPRICIOSA

Składniki (3 sztuki): Ciasto na 3 pizze: 500 g maki pszennej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 1,5 łyżeczki suszonych drożdży, 2 łyżki oliwy, 300 ml wody Sos pomidorowy: 500 g przecieru pomidorowego, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka oregano, 1 łyżka bazylia, 1 łyżka zioła prowansalskie, kilka kropel […]