PIZZA 4 SERY I CAPRICIOSA

Składniki (3 sztuki):

Ciasto na 3 pizze: 500 g maki pszennej,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki cukru,
1,5 łyżeczki suszonych drożdży,
2 łyżki oliwy,
300 ml wody

Sos pomidorowy: 500 g przecieru pomidorowego,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżka oregano,
1 łyżka bazylia,
1 łyżka zioła prowansalskie,
kilka kropel tabasco,
sól morska, świeży pieprz

Oliwa czosnkowa: oliwa,
2 zgniecione ząbki czosnku

Dodatki: gouda, mozzarella, biała mozzarella, lazur, czarne oliwki
szynka, pieczarki, zielone i czarne oliwki

Ciasto zagniatamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce aż wyrośnie. Mieszamy składniki sosu i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C. Tortownicę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tarta. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część obsypujemy mąką i delikatnie rozciągamy do wielkości tortownicy, formując placek. Nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Nakładamy sos pomidorowy oraz dodatki według upodobań. Pizzę pieczemy około 17 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *