Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy: 200 g pomidorów z puszki,
1/2 łyżeczki sosu SRIRACHA,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka oregano,
½ łyżeczki cukru,
sól morska, świeży pieprz
Dodatki: szynka parmeńska, plastry salami, gorgonzola, rukola, mozzarella, świeża bazylia
oliwa do posmarowania blachy
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Posypujemy całość serem mozzarella. Następnie układamy mięsne dodatki oraz ser gorgonzola. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu część z szynką parmeńską posypujemy rukolą, drugą dekorujemy świeżą bazylią.
Składniki na ciasto mają idealne proporcje. Pizza wykonana z tego przepisu wyszła fenomenalnie ja tylko dodałam dwa plastry boczku bo Mąż prosił i ananasa dla Syna 🙂 gorąco polecam pizza rewelacyjna !!!!