TARTA JOGURTOWA Z TRUSKAWKAMI

Składniki (foremka 26 cm):
 
Kruche ciasto: 220 g maki pszennej,
100 g zimnego masła,
20 g smalcu,
3 łyżki cukru pudru,
1 szczypta soli,
3 łyżki wody
 
Masa jogurtowa: 500 ml jogurtu greckiego,
3 łyżki maki pszennej,
3 jajka,
200 g cukru pudru,
2 łyżki miodu,
aromat waniliowy,
 
świeże truskawki,
galaretka truskawkowa
 
Składniki na spód dokładnie ugniatamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość naczynia w którym się będzie piekło. Naczynie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tarta a następnie umieszczamy w nim ciasto. Starannie i równo formujemy spód tarty, nakładamy papier do pieczenia i obciążamy fasolą (lub czymś ciężkim) aby ciasto nie urosło. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut. Po tym czasie usuwamy papier i pieczemy kolejne 15-20 aż do momentu w którym nabierze złotego koloru. Na początku pieczenia miksujemy wszystkie składniki masy jogurtowej i wylewamy na upieczone ciasto. Pieczemy tak przez kolejne 20-25 minut aż masa się zetnie. Tarte studzimy, układamy na niej pokrojone w plasterki owoce i wylewamy galaretkę. Wstawiamy do lodówki do czasu jej ścięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *