OMLET SZPINAKOWY Z SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORÓW

Składniki (dla 2 osób):
 
Masa na 2 omlety: 4 jajka,
15 ml mleka 3,2%,
2 łyżeczki mąki pszennej,
1 garść świeżego szpinaku,
2 łyżki oleju,
sól morska, świeży pieprz
 
Salsa: ½ avocado,
2 duże pomidory,
2 ząbki czosnku,
1/2 pęczka świeżej kolendry,
cześć dymki,
10 czarnych oliwek,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z 1/2 cytryny,
sól morska, świeży pieprz
 
Wszystkie składniki na omlet miksujemy i smażymy na dużej patelni. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i zgniatamy widelcem. Następnie dokładamy pokrojone w pomidory (wcześniej sparzone i oczyszczone z pestek), posiekany czosnek oraz dymkę i kawałki oliwek. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i doprawiamy do smaku. Smarujemy salsą omlety i zawijamy w rulon. Kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *