TRUSKAWKOWY TORCIK

Składniki (blacha 26 cm):

Spód: 150 g ciastek zbożowych,
90 g solonych orzechów nerkowca,
150 g masła

Masa: 450 g truskawek,
sok z 1 cytryny,
150 g jogurtu greckiego,
270 g śmietany kremówki 30%,
4 łyżki miodu,
½ szklanki cukru,
50 g żelatyny

świeże truskawki do dekoracji

Z ciasteczek i orzeszków nerkowca robimy miazgę. Masło roztapiamy, gorące dolewamy do pokruszonych ciasteczek i dokładnie mieszamy. Masę na blat wykładamy równomiernie na tortownicę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika chłodzimy.
Truskawki miksujemy z sokiem z cytryny, miodem, cukrem i jogurtem greckim na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml chłodnej wody i po wymieszaniu, zostawiamy na 10 minut aż nasiąknie. Następnie podgrzewamy (nie zagotowując) i chłodzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i dodajemy mus truskawkowy (zmniejszamy obroty, żeby śmietana nie opadła). Gdy żelatyna osiągnie temperaturę pokojową, również dodajemy do masy truskawkowej. Szybko wylewamy masę na schłodzony spód i wkładamy do lodówki na całą noc. Dekorujemy według upodobań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *