Składniki (1 osoba): 150 g udźca wołowego, 1 mała szalotka, ½ małej czerwonej cebuli, 1 podgrzybek marynowany, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki musztardy Hořčice Kremžská, 1 żółtko, 1 kapar do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Do zmielonego mięsa dodajemy olej, musztardę, żółtko, drobno posiekaną szalotkę oraz czerwoną cebulę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i wyrabiamy […]
Miesiąc: listopad 2020
MAŁŻE ZAPIEKANE Z PARMEZANEM
Składniki (10 sztuk): 10 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli, 2 łyżki startego parmezanu, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 6 łyżek oliwy extra vergine, 1 ćwiartka cytryny, sól morska, świeży pieprz Oczyszczone i osuszone małże porządnie solimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Oliwę mieszamy z natką, czosnkiem oraz odrobiną […]
TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KURCZAKIEM I POMIDORKAMI
Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 1 pojedyncza pierś z kurczaka, około 12 sztuk pomidorków koktajlowych (mix), 1 duża szalotka, 3 ząbki czosnku, 1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 250 g serka mascarpone, 150 ml śmietany 30%, 1 garść startego sera żółtego, 2 żółtka, 1 łyżka oliwy extra vergine, […]
KOTLECIKI Z KARPIA ZE SZCZYPIORKIEM
Składniki (9 szt.): 400 g filetu z karpia bez skóry, 1 jajko, 9 płaskich łyżeczek śmietany 18%, 3 łyżki mąki, bułka tarta do obtoczenia, olej do smażenia, 2/3 pęczka szczypiorku, 1/3 pęczka koperku, 1 łyżeczka przyprawy do ryb, 1 szczypta curry, sól morska, świeży pieprz Filet z karpia drobno siekamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawy, jajko, […]
MAKARON FUSILLONI Z PESTO Z DYNI PIŻMOWEJ
Składniki (4 osoby): 280 g makaronu fusilloni, około 400 g pesto z dyni piżmowej, 4 łyżki startego parmezanu, 4 kawałki dyni do dekoracji, świeży tymianek do dekoracji, sól morska, świeży pieprz Pesto z dyni piżmowej: 300 g upieczonej dyni piżmowej, 50g orzechów nerkowca, 4 łyżki startego parmezanu, 2 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy extra vergine, […]
DOMOWA PIZZA Z DYNIĄ PIŻMOWĄ, PIECZARKAMI I SEREM PLEŚNIOWYM
Składniki (1 sztuka, blat 32 cm): Ciasto: 12 g świeżych drożdży, 75 ml ciepłej wody, 145 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1/3 łyżeczki cukru, ½ łyżeczki soli morskiej Sos pomidorowy (na 2 pizze): 200 g pomidorów z puszki, ½ łyżeczki oliwy extra vergine, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżeczka […]
PIECZONA DYNIA PIŻMOWA
Składniki (1 szt.): 1 dynia piżmowa, 4 łyżki oliwy extra vergine, 1 łyżeczka suszonego tymianku, sól morska, ½ łyżeczki pieprzu cayenne Dynię przekrajamy wzdłuż na 2 równe połówki i za pomocą łyżki usuwamy pestki. Obieramy ze skóry. Nacinamy ją gęsto do ¾ wysokości. Kładziemy w naczyniu żaroodpornym. Za pomocą pędzelka smarujemy oliwą z dodatkiem przypraw […]
PASTA JAJECZNA Z DYNIĄ I WĘDZONĄ MAKRELĄ
Składniki (1 osoba): 2 jajka ugotowane na twardo, 70 g pieczonej dyni hokkaido, 40 g wędzonej makreli, 20 g posiekanych orzechów włoskich, 1/3 pęczka szczypiorku, ½ łyżeczki majonezu, sól morska, świeży pieprz Jajka i dynię ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Dodajemy kawałki ryby oraz pozostałe składniki pasty. Delikatnie mieszamy.
PIECZONA DYNIA HOKKAIDO Z SOSEM Z SERA GORGONZOLA
Składniki (2 osoby): 1 dynia hokkaido (1,5 kg), 6 łyżek oliwy extra vergine, 1 łyżeczka mieszanki przyprawowej (gruboziarnista sól, pieprz, suszony czosnek i cebula) Sos z sera gorgonzola: 150 ml śmietany 30%, 150 g sera gorgonzola, świeży tymianek do dekoracji, świeży pieprz Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki. Łyżką wyjmujemy pestki i włókna, następnie obieramy. Każdą […]
BIGOS Z KARKÓWKĄ WIEPRZOWĄ, KIEŁBASĄ I GRZYBAMI
Składniki (10 osób): 1,6 kg kiszonej kapusty, 560 g karkówki wieprzowej, 400 g kiełbasy swojskiej z szynki, 1 duża biała cebula, 40 g suszonych krojonych podgrzybków brunatnych, 200 g powideł śliwkowych, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 l bulionu z kury, 190 g koncentratu pomidorowego, 8 g majeranku, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziarenek […]