Składniki (4 osoby): 280 g makaronu fusilloni,
około 400 g pesto z dyni piżmowej,
4 łyżki startego parmezanu,
4 kawałki dyni do dekoracji,
świeży tymianek do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz
Pesto z dyni piżmowej: 300 g upieczonej dyni piżmowej,
50g orzechów nerkowca,
4 łyżki startego parmezanu,
2 ząbki czosnku,
6 łyżek oliwy extra vergine,
sok z 1 ćwiartki cytryny,
¼ łyżeczki wędzonej papryki,
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Wszystkie składniki pesto łączymy za pomocą blendera i przekładamy na patelnię. Dodajemy gorący odcedzony makaron. Mieszamy do momentu aż składniki się połączą i danie nabierze odpowiedniej temperatury. Wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem, dekorujemy kawałkami dyni i świeżym tymiankiem. Oprószamy świeżym pieprzem.
Najnowsze komentarze