KOTLECIKI Z KARPIA ZE SZCZYPIORKIEM

Składniki (9 szt.): 400 g filetu z karpia bez skóry,
1 jajko,
9 płaskich łyżeczek śmietany 18%,
3 łyżki mąki,
bułka tarta do obtoczenia,
olej do smażenia,
2/3 pęczka szczypiorku,
1/3 pęczka koperku,
1 łyżeczka przyprawy do ryb,
1 szczypta curry,
sól morska, świeży pieprz

Filet z karpia drobno siekamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, przyprawy, jajko, mąkę i dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na kilka minut na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Na każdym robimy kleks ze śmietany i dekorujemy koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *