Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
około 12 sztuk pomidorków koktajlowych (mix),
1 duża szalotka,
3 ząbki czosnku,
1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
250 g serka mascarpone,
150 ml śmietany 30%,
1 garść startego sera żółtego,
2 żółtka,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 szczypta kurkumy,
sól morska, świeży kolorowy pieprz z kolendrą, papryką i chili
Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
150 g zimnego masła,
2 szczypty soli,
1 jajko
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagniatamy, owijamy folią aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsypujemy blat mąką i rozwałkowujemy równomiernie ciasto na wielkość foremki wraz z bokami. Nakładamy ciasto na foremkę, dokładnie wypełniamy nim dno oraz boki. Odkrawamy nadmiar ciasta a widelcem nakłuwamy spód. Foremkę nakrywamy delikatnie kawałkiem folii aluminiowej i wysypujemy na nią obciążenie (fasolę lub kaszę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni (góra, dół) na 15 minut. Następnie zdejmujemy folię wraz z obciążeniem i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, aby ostygł (można go przygotować dzień wcześniej). Oczyszczoną i osuszoną pierś z kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół. Doprawiamy solą oraz pieprzem i krótko podsmażamy na oliwie z obu stron. Tniemy pod skosem na 1 centymetrowe paski i rozkładamy równomiernie na tarcie. Podsmażamy również pokrojoną w piórka szalotkę, posiekany czosnek oraz chili. Serek mascarpone mieszamy w misce ze śmietaną, startym serem, żółtkami, kurkumą i doprawiamy solą i pieprzem. Masą serową wypełniamy tarte. Górę wykładamy pokrojonymi w pół pomidorkami koktajlowymi, kawałkami chili i obsypujemy posiekaną natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy przed pokrojeniem.
Najnowsze komentarze