Składniki (2 osoby): 1 dynia hokkaido (1,5 kg),
6 łyżek oliwy extra vergine,
1 łyżeczka mieszanki przyprawowej (gruboziarnista sól, pieprz, suszony czosnek i cebula)
Sos z sera gorgonzola: 150 ml śmietany 30%,
150 g sera gorgonzola,
świeży tymianek do dekoracji,
świeży pieprz
Dynię myjemy, kroimy na ćwiartki. Łyżką wyjmujemy pestki i włókna, następnie obieramy. Każdą z części kroimy w 1,5-2 centymetrowe paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z mieszanką przyprawową i za pomocą pędzelka smarujemy kawałki dyni. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy pokruszony ser. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy świeżym pieprzem i dekorujemy tymiankiem.
Najnowsze komentarze