Składniki (1 sztuka, blat 32 cm):
Ciasto: 12 g świeżych drożdży,
75 ml ciepłej wody,
145 g mąki pszennej,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1/3 łyżeczki cukru,
½ łyżeczki soli morskiej
Sos pomidorowy (na 2 pizze): 200 g pomidorów z puszki,
½ łyżeczki oliwy extra vergine,
3 ząbki czosnku,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
½ łyżeczki brązowego cukru,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
sól morska
Dodatki: plasterki upieczonej dyni piżmowej,
pieczarki,
czerwona cebula,
ser gorgonzola z miodem i orzechami,
sera mozzarella,
świeży tymianek
Wszystkie składniki sosu pomidorowego łączymy za pomocą blendera. Drożdże rozpuszczamy z cukrem w ciepłej wodzie i dodajemy 1/3 przesianej mąki oraz sól. Odstawiamy na 10 minut aż rozczyn urośnie. Gdy urośnie łączymy go z resztą mąki oraz oliwą. Wyrabiamy do momentu aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Blachę smarujemy oliwą i od środka ku brzegom rozciągamy na niej wyrośnięte ciasto. Trwa to chwilę, ponieważ ciasto potrzebuje czasu. Również od środka okrężnymi ruchami rozprowadzamy na blacie sos pomidorowy. Całość posypujemy serem mozzarella. Na wierzchu układamy plasterki dyni piżmowej, plasterki pieczarek, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz kawałki sera gorgonzola. Wkładamy do pieca nagrzanego do temperatury 220 stopni C (góra, dół) i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu posypujemy świeżym tymiankiem.
Najnowsze komentarze