Składniki (10 osób): 1,6 kg kiszonej kapusty,
560 g karkówki wieprzowej,
400 g kiełbasy swojskiej z szynki,
1 duża biała cebula,
40 g suszonych krojonych podgrzybków brunatnych,
200 g powideł śliwkowych,
2 łyżki oleju rzepakowego,
1,5 l bulionu z kury,
190 g koncentratu pomidorowego,
8 g majeranku,
3 listki laurowe,
4 ziela angielskie,
10 ziarenek pieprzu
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju w wysokim garnku do momentu aż się zeszkli. Dokładamy do niej pokrojoną w kostkę karkówkę i dokładnie obsmażamy z każdej strony. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy przyprawy oraz grzyby. Dusimy na małym ogniu przez 1 godzinę od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy kiszoną kapustę i zagotowujemy. Dokładamy półplasterki kiełbasy, koncentrat pomidorowy i powidła śliwkowe. Dusimy kolejne 1,5 godziny.
Najnowsze komentarze