MAŁŻE ZAPIEKANE Z PARMEZANEM

Składniki (10 sztuk): 10 sztuk mrożonych małży nowozelandzkich na połowie muszli,
2 łyżki startego parmezanu,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
6 łyżek oliwy extra vergine,
1 ćwiartka cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone i osuszone małże porządnie solimy. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Oliwę mieszamy z natką, czosnkiem oraz odrobiną pieprzu i polewamy każdą małżę. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C (góra, dół) na 8-9 minut. Podajemy z ćwiartką cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *