Miesiąc: grudzień 2020

Dania mięsne, Święta

BAŻANT OWINIĘTY BOCZKIEM W BURACZKACH I PUREE ZIEMNIACZANYM

Składniki (2-3 osoby): 1 mrożony bażant łowny (750 g), 100 g surowego wędzonego boczku w plasterkach, 50 g masła, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 łyżka suszonego tymianku, sól morska, świeży pieprz Buraczki: 500 g ugotowanych buraków, 1 łyżka chrzanu ze słoika, 1 łyżka masła, sok z 1 cytryny, sól morska, świeży pieprz Puree ziemniaczane: […]

Dania mięsne, Przystawki

NACHOS Z WOŁOWINĄ

Składniki (1 osoba): 50 g chipsów kukurydzianych z chili, 100 g mięsa wołowego mielonego, 70 g kukurydzy z puszki, 60 g czerwonej fasoli z puszki, ½ małej czerwonej cebuli, 1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego, 45 g startego sera cheddar, 1 łyżka kwaśnej śmietany 12%, 1 łyżka oliwy extra vergine, kilka listków świeżej kolendry, sól morska, […]

Przystawki, Śniadania

ROLADKI Z TORTILLI Z KOZIM SERKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna grillowana, 50 g serka koziego do smarowania, 70 g łososia wędzonego, 25 listków świeżego szpinaku, 4 gałązki szczypiorku, świeży pieprz cytrynowy Tortillę smarujemy równomiernie kozim serkiem. Dokładnie pokrywamy ją listkami szpinaku, na wierzchu układamy plastry łososia. Zawijamy w rulon i kroimy w poprzek w 1,5 centymetrowe kawałki. Układamy na […]

Przystawki, Ryby i owoce morza

NALEŚNIKI RYŻOWE Z KREWETKAMI I WARZYWAMI

Składniki (1 osoba): 3 płaty papieru ryżowego o średnicy 15,5 cm, 15 ugotowanych białych krewetek Vannamei, 1 mała marchewka pocięta obieraczka do julienne, 1 garść młodych listków (rukola, szpinak, botwina), 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 0,5 cm posiekanej żółtej i czerwonej papryczki chili, 1 łyżka oliwy extra vergine, 1 łyżka ziaren czarnego sezamu, 2 […]

Przystawki, Ryby i owoce morza, Sałatki

KOKTAJL Z KREWETEK NA SAŁACIE

Składniki (2 osoby): 28 ugotowanych białych krewetek Vannamei, 1 sałata rzymska mini, 4 liście sałaty lodowej, 1 mała marchewka pocięta obieraczką do julienne, 2 plasterki limonki, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki do dekoracji, curry powder do posypania Sos: 1 czubata łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, 1 łyżka pikantnego ketchupu, ½ łyżeczki sosu SRIRACHA, sok […]

Dania mięsne, Przystawki, Ryby i owoce morza

KREWETKI OWINIĘTE SZYNKĄ SZWARCWALDZKĄ Z SALSĄ POMIDOROWO-OLIWKOWĄ

Składniki (2 osoby): 18 surowych krewetek białych Vannamei, 18 plasterków szynki szwarcwaldzkiej, 1 łyżka oliwy, świeży pieprz Salsa pomidorowa: 2 pomidory, 15 sztuk zielonych oliwek, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, 1 posiekana papryczka Piri-piri, ¾ dużej szalotki, ½ małej czerwonej cebuli, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, skórka otarta z 1 limonki, sok z ½ […]

Desery, Święta

CIASTO DYNIOWO-CZEKOLADOWE

Składniki (foremka o średnicy 17 cm): masło do posmarowania formy Warstwa dyniowa: 190 g upieczonych kawałków dyni, 60 g serka śmietankowego do smarowania, 110 g przesianej mąki pszennej, 70 g cukru, 1 jajko, ½ łyżeczki cynamonu, ½ łyżeczki kardamonu Warstwa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 100 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego, […]

Zupy

KREM Z DYNI Z PIECZONĄ GRUSZKĄ I MIĘTĄ

Składniki (8 osób): 1 dynia (1600 g), 1 batat (370 g), 6 gruszek (odmiana „Konferencja”), 2 białe cebule, 5 dużych ząbków czosnku, 5 cm startego imbiru, 1 płaska łyżka kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, sól morska, 100 g masła, 1500 ml rosołu z kaczki i kury, 1 pęczek mięty marokańskiej, Rosół z kaczki i kury: […]