Składniki (2 osoby): 18 surowych krewetek białych Vannamei,
18 plasterków szynki szwarcwaldzkiej,
1 łyżka oliwy,
świeży pieprz
Salsa pomidorowa: 2 pomidory,
15 sztuk zielonych oliwek,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
1 posiekana papryczka Piri-piri,
¾ dużej szalotki,
½ małej czerwonej cebuli,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
skórka otarta z 1 limonki,
sok z ½ limonki,
2 łyżki oliwy extra vergine,
1 łyżka octu winnego z czerwonego wina,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczone i osuszone krewetki owijamy szynką. Pędzelkiem smarujemy oliwą i oprószamy świeżym pieprzem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 12 minut. W tym czasie przygotowujemy salsę. Parzymy pomidory, obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę podobnie jak oliwki, szalotkę i czerwoną cebulę. Łączymy z pozostałymi składnikami salsy. Podajemy z gorącymi krewetkami.
Najnowsze komentarze