CIASTO DYNIOWO-CZEKOLADOWE

Składniki (foremka o średnicy 17 cm): masło do posmarowania formy

Warstwa dyniowa: 190 g upieczonych kawałków dyni,
60 g serka śmietankowego do smarowania,
110 g przesianej mąki pszennej,
70 g cukru,
1 jajko,
½ łyżeczki cynamonu,
½ łyżeczki kardamonu

Warstwa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady,
50 g masła,
100 g cukru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
2 szczypty soli,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka

Krem: 200 g serka śmietankowego do smarowania,
6 łyżeczek płynnego miodu,
4 łyżki masła

Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia i wraz z bokami smarujemy masłem. Wszystkie składniki warstwy dyniowej łączymy za pomocą blendera. Wylewamy na dno formy. W rondelku rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe składniki i energicznie mieszamy rózgą. Masą wypełniamy formę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół) na 35 minut. Po wyjęciu odkładamy w miejsce w temperaturze pokojowej do ostygnięcia. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem, czyli wszystkie składniki łączymy mikserem do uzyskania jednolitej masy. Chłodzimy i smarujemy wystudzone ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *