Składniki (4 osoby): 4 tortille z mąki pszennej pełnoziarnistej,
300 g mielonego mięsa wołowego,
1 czerwona papryka (150 g),
60 g czerwonej fasoli z puszki,
70 g kukurydzy z puszki,
1 mała czerwona cebula,
½ czerwonej papryczki chili i ½ żółtej,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
120 g startego sera cheddar,
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
2 łyżki oliwy extra vergine + do posmarowania tortilli,
sól morska, świeży pieprz
Guacamole: 2 awokado (340 g),
2 pomidory (240 g),
2/3 małej czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
1 pęczek kolendry,
sok z 1 limonki,
sól morska, świeży pieprz
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, tak jak czerwoną cebulę. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekana kolendrę, czosnek, sok z limonki i przygotowane wcześniej warzywa. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowane guacamole odstawiamy na bok. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, papryczki i paprykę. Gdy się zeszklą dodajemy mięso wołowe i smażymy do momentu aż ściemnieje. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek, odsączoną fasolę, kukurydzę i doprawiamy. Posmarowaną oliwą tortillę kładziemy dołem na patelni. Równomiernie układamy na niej połowę mięsa, połowę startego sera i przykrywamy drugą tortillą (którą również smarujemy oliwą). Trzymamy na patelni do momentu aż tortilla się przysmaży a ser w środku roztopi i przekładamy na drugą stronę. Dokładnie w ten sam sposób przygotowujemy drugą partię. Obie kroimy w ćwiartki, podajemy z guacamole i kwaśną śmietaną.
Najnowsze komentarze