Składniki (2 osoby): 28 ugotowanych białych krewetek Vannamei,
1 sałata rzymska mini,
4 liście sałaty lodowej,
1 mała marchewka pocięta obieraczką do julienne,
2 plasterki limonki,
2 plasterki cytryny,
natka pietruszki do dekoracji,
curry powder do posypania
Sos: 1 czubata łyżka majonezu,
1 łyżka śmietany 12%,
1 łyżka pikantnego ketchupu,
½ łyżeczki sosu SRIRACHA,
sok z ¼ cytryny,
sól morska, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy. Od krewetek odkrawamy ogonki (zostawiamy 6 sztuk do dekoracji). Polewamy krewetki sosem i wkładamy na noc do lodówki. Sałatę rwiemy i mieszamy z marchewką. Przekładamy do pucharków. Na wierzchu układamy krewetki, polewamy sosem. Dekorujemy krewetkami w całości, plastrami cytrusów i natką pietruszki. Oprószamy curry.
Najnowsze komentarze