NALEŚNIKI RYŻOWE Z KREWETKAMI I WARZYWAMI

Składniki (1 osoba): 3 płaty papieru ryżowego o średnicy 15,5 cm,
15 ugotowanych białych krewetek Vannamei,
1 mała marchewka pocięta obieraczka do julienne,
1 garść młodych listków (rukola, szpinak, botwina),
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
0,5 cm posiekanej żółtej i czerwonej papryczki chili,
1 łyżka oliwy extra vergine,
1 łyżka ziaren czarnego sezamu,
2 gałązki szczypiorku,
kilka listków świeżej kolendry,
2 łyżki sosu chili czosnkowego Tao Tao,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone i pozbawione ogonków krewetki mieszamy z czosnkiem i chili. Płat papieru ryżowego moczymy kilka chwil w chłodnej wodzie i przekładamy na wilgotną ściereczkę bawełnianą. Na środku układamy po 5 sztuk krewetek, 1/3 marchewki i 1/3 mieszanki listków. Całość zawijamy jak krokieta. Obtaczamy w ziarnach sezamu i wkładamy na rozgrzaną oliwę. Tak samo postępujemy z pozostałymi. Smażymy z 2 stron do uzyskania złotego koloru. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz, obsypujemy szczypiorkiem, kolendrą i podajemy z sosem chili czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *