NACHOS Z WOŁOWINĄ

Składniki (1 osoba): 50 g chipsów kukurydzianych z chili,
100 g mięsa wołowego mielonego,
70 g kukurydzy z puszki,
60 g czerwonej fasoli z puszki,
½ małej czerwonej cebuli,
1 płaska łyżka koncentratu pomidorowego,
45 g startego sera cheddar,
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%,
1 łyżka oliwy extra vergine,
kilka listków świeżej kolendry,
sól morska, świeży pieprz

Guacamole: 1 awokado (170 g),
1 pomidor (120 g),
1/3 małej czerwonej cebuli,
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
½ pęczka kolendry,
sok z 1/2 limonki,
sól morska, świeży pieprz

Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, wyjmujemy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, tak jak czerwoną cebulę. Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy posiekana kolendrę, czosnek, sok z limonki i przygotowane wcześniej warzywa. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Tak przygotowane guacamole odstawiamy na bok. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone. Smażymy do momentu aż ściemnieje, doprawiamy do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę oraz fasolę. Dokładnie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym układamy chipsy kukurydziane, posypujemy połową sera, dodajemy mięso i ponownie ser żółty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na około 10 minut. Podajemy gorące, na wierzch kładziemy guacamole, kwaśną śmietanę oraz posypujemy kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *