Składniki (4 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa (600 g), 100 g wędzonego boczku, 12 zielonych szparagów, 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 1,5 pęczka koperku, 300 ml bulionu warzywnego, 1 łyżka śmietany 18%, 8 łyżek oliwy, 1 łyżeczka przyprawy „Tuscan”, 1 łyżeczka szafranu, sól morska, świeży pieprz Puree z brokułów: 1 kg brokułów, 125 g masła, 200 […]
Miesiąc: maj 2023
TOSTY FRANCUSKIE Z CHAŁKI Z OWOCAMI
Składniki (1 osoba): 2 kromki chałki, 2 jajka, 1 łyżka płynnego miodu, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 łyżeczka masła, ½ pomarańczy, 1 garść borówek, ½ łyżeczki cynamonu, 6 szczytów mięty marokańskiej Na początku filetujemy pomarańczę. W miseczce jajka mieszamy z cynamonem. Obtaczamy w nich kromki chałki i smażymy na rozgrzanym maśle z dwóch stron na […]
WĄTRÓBKA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I CEBULĄ
Składniki (4 osoby): 500 g wątróbki z indyka, 3 gruszki konferencja (450 g), 3 białe i 1 czerwona cebula, 200 ml mleka, 4 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki masła, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 gałązki natki pietruszki, sól morska, świeży pieprz Oczyszczone wątróbki przed smażeniem namaczamy w mleku. 2 gruszki przekrawamy […]
CYTRYNOWO-ZIOŁOWE ZIEMNIAKI ZE SZPARAGAMI, BOCZKIEM I JAJKIEM SADZONYM
Składniki (5 osób): 1 kg młodych ziemniaków, 10 zielonych szparagów, 10 plasterków wędzonego boczku, 5 jajek, 1 łyżka oliwy, 5 łyżek oleju, sól morska, świeży pieprz Dressing cytrynowo-ziołowy: sok z 1 cytryny, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, ½ pęczka posiekanego koperku, 1 garść świeżego tymianku cytrynowego, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 3 łyżki oliwy […]
TIRAMISU Z BORÓWKAMI
Składniki (3 osoby, naczynie o średnicy 16 cm): 4 żółtka, 5 łyżek cukru, 250 g serka mascarpone, 10 podłużnych biszkoptów, 1,5 szklanki kawy, 300 g borówek amerykańskich, 2 łyżki kakao, 1 garść solonych orzeszków pistacjowych, listki mięty marokańskiej Zaparzoną kawę studzimy i moczymy w niej połowę biszkoptów (krótko, aby się nie straciły formy). Wykładamy nimi […]
KIEŁBASA Z GRILLA
Składniki (2 osoby): 1 zawijaniec kiełbasy wieprzowej wędzonej (380 g), korniszony, marynowane papryczki Piri-Piri, musztarda miodowa, ketchup Kiełbasę delikatnie nacinamy w drobną kratkę na całej długości z 2 stron. Kładziemy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez około 15 minut aż tłuszcz się wytopi. Podajemy z dodatkami.
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPARAGAMI
Składniki (4 osoby, foremka 26 x 17 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g), 1 pęczek zielonych szparagów (500 g), 4 jajka klasy M, 2 czubate łyżki śmietany 18%, 100 g startego grana padano, 1 garść tymianku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól morska, świeży pieprz Ciastem francuskim wypełniamy spód foremki oraz […]
ZUPA RYBNA Z DORSZEM
Składniki (6 osób): 600 g polędwicy z dorsza czarnego bez skóry, 2 duże marchewki, 1 duża pietruszka, 5 łodyg selera naciowego, 1 biała cebula, 3 ząbki czosnku, 1 pęczek koperku, 5 łyżek oleju, 1 łyżka masła, 100 g śmietany 18%, mąka pszenna do obtoczenia ryby, 1800 ml bulionu warzywnego, 2 szczypty gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki […]
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z INDYKIEM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI
Składniki (6 osób): 200 g makaronu spaghetti ze szpinakiem, 200 g makaronu spaghetti z papryczką chili, 2 polędwiczki z piersi indyka (400 g), 1 zielona cukinia (400 g), 500 g pieczarek, 2 duże szalotki, 6 ząbków czosnku, 1 pęczek natki pietruszki, 200 g sera radamer, 180 ml śmietanki 30%, olej do smażenia, 1 łyżka przyprawy […]
WRAP ŚNIADANIOWY Z JAJECZNICĄ, MORTADELĄ I PIECZARKAMI
Składniki (1 osoba): 1 tortilla pszenna, 2 jajka, 2 plastry włoskiej mortadeli, 1 garść startego sera radamer, około 10 plasterków czerwonej i pomarańczowej słodkiej papryki, 125 g pieczarek mini, 3 gałązki szczypiorku, 3 łyżki oleju, 1 łyżeczka masła, sól morska, świeży pieprz Pieczarki oczyszczamy i przekrawamy w pół. Podsmażamy na rozgrzanym oleju i gdy puszczą […]