WĄTRÓBKA Z KARMELIZOWANĄ GRUSZKĄ I CEBULĄ

Składniki (4 osoby): 500 g wątróbki z indyka,
3 gruszki konferencja (450 g),
3 białe i 1 czerwona cebula,
200 ml mleka,
4 łyżki oleju rzepakowego,
2 łyżki masła,
2 łyżki octu balsamicznego,
2 łyżki cukru trzcinowego,
2 gałązki natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Oczyszczone wątróbki przed smażeniem namaczamy w mleku. 2 gruszki przekrawamy w pół a z trzeciej usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w piórka. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy ocet balsamiczny, brązowy cukier oraz kawałki gruszek i cebule. Dusimy do momentu aż gruszki i cebula zmiękną i będą dokładnie obtoczone w sosie karmelowym. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy po 3 minuty z każdej strony odsączone z mleka wątróbki. Zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze około 5 minut. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z karmelizowanymi gruszkami i cebulą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *