TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM ZE SZPARAGAMI

Składniki (4 osoby, foremka 26 x 17 cm): 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g),
1 pęczek zielonych szparagów (500 g),
4 jajka klasy M,
2 czubate łyżki śmietany 18%,
100 g startego grana padano,
1 garść tymianku cytrynowego,
1 łyżeczka cukru,
½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól morska, świeży pieprz

Ciastem francuskim wypełniamy spód foremki oraz jej brzegi i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Na spodzie kładziemy arkusz papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier wraz z obciążeniem. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 180 stopni. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i przez 3 minuty obgotowujemy je w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Przelewamy zimną wodą. W misce za pomocą trzepaczki łączymy ze sobą jajka, śmietanę, starty ser, gałkę muszkatołową, sól oraz pierz. Masę jajeczną przelewamy na podpieczony spód i układamy na niej szparagi. Pieczemy kolejne 25 minut. Podajemy gorącą, udekorowaną listkami tymianku cytrynowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *