Składniki (3 osoby, naczynie o średnicy 16 cm): 4 żółtka,
5 łyżek cukru,
250 g serka mascarpone,
10 podłużnych biszkoptów,
1,5 szklanki kawy,
300 g borówek amerykańskich,
2 łyżki kakao,
1 garść solonych orzeszków pistacjowych,
listki mięty marokańskiej
Zaparzoną kawę studzimy i moczymy w niej połowę biszkoptów (krótko, aby się nie straciły formy). Wykładamy nimi spód naczynia. Żółtka w temperaturze pokojowej ubijamy z cukrem na puszystą masę. Partiami dodajemy schłodzony serek mascarpone. Gdy masa będzie jednolita, połowę wylewamy na biszkopty i układamy na niej połowę ilości owoców. Następnie czynności powtarzamy układając kolejną warstwę biszkoptów i kremu. Wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao za pomocą sitka i dekorujemy drugą partią borówek. W moździerzu rozdrabniamy orzechy pistacjowe i wysypujemy na wierzch. Ozdabiamy listkami mięty.
Najnowsze komentarze